صبح: صبحانه، گشتی در سایت های خبری؛ ظهر: ناهار، دانلود فیلم و موسیقی؛ عصر: همراه چای ومیوه بازی آنلاین می چسبد؛ شب: شام، چت روم، یاهو مسنجر، کمی هم شبکه های اجتماعی! ساعت ازسه نیمه شب گذشته پدر وارد اتاق می شود و می گوید: تو که هنوز بیداری! آخر ازجان اینترنت چه می خواهی؟
یکی دو ماه به تابستان مانده جلسه ها شروع می شود، هماهنگی برای غنی سازی اوقات فراغت! همه از فعالیت های گسترده ای دم می زنند که برای اوقات فراغت جوان ها و نوجوان ها دارند، از کلاس های هنری و ورزشی گرفته تا دوره های تقویت ریاضی و زبان و شیمی و فیزیک.
تابستان که شروع می شود با این همه گرما و ریزگرد و پول کرایه تاکسی، چه کسی حوصله اش می آید فقط برای دو ساعت غنی شدن اوقات فراغتش راه خانه تا محل کلاس را طی کند؟ آن هم در شرایطی که با زدن یک دکمه به دنیای بی مرز مجازی وارد می شود؟
آمارها درباره تعداد کاربران اینترنت در ایران متفاوت است، برخی منابع این تعداد را بیش از 28 میلیون و 500 هزار، برخی 33 میلیون و 200 هزار و بعضی 36 میلیون و 500 هزار کاربر تخمین زده اند، با این وجود در فهرستی که پایگاه اینترنتی "داده ها و آمار اینترنت" منتشر کرده آمده ، ایران در فهرست 20 کشور دارای بیشترین کاربر اینترنت در رتبه سیزدهم جهان و اول خاور میانه قرار گرفته است.
اینترنت یک دنیای مجازی است، دنیایی آنقدر انعطاف پذیر و توانمند که ساعت ها در آن غوطه ور می شویم، در این دنیا دوست پیدا می کنیم، جدیدترین فیلم های دنیا را می بینیم، خبر می خوانیم ، برنامه های درسی مدرسه و دانشگاهمان را انجام می دهیم ، خرید می کنیم ، از شارژ تلفن گرفته تا سفارش یک پرس چلوکباب از رستوران محله!
حالا دیگر پرسه زدن های اینترنتی یکی از برنامه های ثابت بیشتر کاربران شده است ، کاربرانی که فقط به قصد انجام دادن فعالیت های روزمره مثل پرداخت قبض ها، کارهای بانکی، پژوهش های علمی و ... به این دنیای مجازی وارد نمی شوند بلکه می آیند تا اوقات فراغت خود را پر کنند ...
"کیوان نصرتی" یکی از این افراد است، 17 ساله و عاشق گشت و گذارهای اینترنتی، امسال از سه درس تجدید آورده، علت آن هم این است که شب امتحان به جای درس خواندن مشغول چک کردن ایمیل ها و سرک کشیدن به این سایت و آن سایت بوده است.
کیوان می گوید: با این سه تا تجدیدی عملا اوقات فراغتی ندارم ولی ترجیح می دهم به جای مسافرت رفتن، در خانه بمانم و پای اینترنت وقتم را بگذرانم.
او که روزی حداقل 10 بار صندوق پیام های الکترونیکی اش را بازبینی می کند، دنیای اینترنت را به روز و هیجان انگیز می داند و می گوید: هر بار حداقل یک ساعت پای اینترنت می نشینم.
شاید خود کیوان نداند یا اصلا تا بحال به این موضوع توجه نکرده باشد که او یکی از هزاران فردی است که دچار یک اختلال روانی به نام "اختلال سایبر" شده است.
"ملیحه ساجدی" کارشناس روان شناسی با بیان اینکه افرادی نظیر کیوان که مرتب در حال بررسی پست الکترونیک شان هستند و ترس از ONLINE نشدن دارند دچار وسواس عملی و فکری اند گفت: در تعطیلات تابستانه کاربران اینترنت فرصت بیشتری برای گذران وقت در دنیای مجازی دارند اما باید توجه داشته باشند که اگر فردی در ماه بیش از 20 ساعت به اینترنت وصل می شود بدون آنکه کار خاصی جز پرسه زدن و چت کردن داشته باشد باید از این ساعات کم کند زیرا آن فرد در آستانه اعتیاد به اینترنت قرار گرفته است.
ساجدی جایگزین کردن سایر علاقه مندی ها نظیر شرکت در مجامع عمومی، دید و بازدید ها و برنامه های ورزشی و هنری را در کاهش زمان حضور در دنیای مجازی موثر دانست و گفت: افرادی که در آستانه اعتیاد به اینترنت هستند باید در یک برنامه زمان بندی سه ماهه دست کم نیمی از زمان های حضور خود در دنیای مجازی را کم کنند.
"ستاره نوازی" را در پارک 17 شهریور سمنان دیدم، در کنار چادر مسافرتی شان نشسته بود و با لپ تاپش کار می کرد، با وایمکس به اینترنت وصل شده و در حال چت کردن بود. او و خانواده اش از شیراز به تهران و سپس به مشهد می رفتند.
این جوان 19 ساله که امسال در کنکور شرکت کرده است میگوید: در زمان کنکور دور اینترنت و موبایل و مسافرت و دید و بازدید را خط کشیده بودم ولی الان همه کار را با هم انجام می دهم، می بینید که در حال مسافرت اینترنت بازی هم می کنم.
وقتی به او گفتم جای نشستن پای اینترنت می توانی چرخی در شهر بزنی و آثار تاریخی و تفریحی سمنان را ببینی پاسخ داد: خانواده ام رفته اند، من و پدربزرگم که در چادر خوابیده، ماندیم اینجا، یک چت روم جدید پیدا کردم داشتم می دیدم آنجا چه خبر است.
ستاره طوری نشسته بود که نمی توانستم صفحه مانیتور را ببینم یا شاید هم نمی خواست نشانم دهد، او ادامه داد: همه می گویند اینترنت بیشتر جنبه کاری و تسهیل گری دارد و باید از آن برای کارهای مفید استفاده کرد، فعالیت های مفید جای خودش اما با اینکه بسیاری از سایت های نامناسب فیلتر است ولی با استفاده از فیلتر شکن ها می شود وارد آنها شد و این عاملی است که بسیاری از افراد وقت خود را پای اینترنت بگذرانند چون می خواهند بدانند در آن سایت ها چه خبر است.
با اینکه ستاره دختر موجهی به نظر می رسید اما نمی توان هیچ کس را از خطرات سایت های فیلتر شده که عمدتا غیر اخلاقی و مستهجن هستند مصون دانست.
"رسول جوادیان" آسیب شناس اجتماعی با بیان اینکه والدین در تابستان می خواهند زمینه های سرگرم شدن فرزندانشان را فراهم کنند گفت: اینترنت مقوله مناسبی برای پر کردن بخشی از اوقات فراغت است به شرطی که والدین نظارت بر کار فرزندان را از یاد نبرند.
جوادیان با بیان اینکه نوجوانان در دنیای اینترنت قدرت نرم افزاری بالایی دارند افزود: متاسفانه اکثر والدین از پیچ و خم های دنیای اینترنت و چگونگی ورود به آن باخبر نیستند در حالیکه نسل جوان این راه ها را می شناسد و می تواند بدون اینکه والدین مطلع شوند به سایت های نامناسب دست پیدا کنند.
این آسیب شناس اجتماعی افزود: همان گونه که ما در تابستان برای اوقات فراغت فرزندانمان برنامه ریزی می کنیم اکثر پایگاه های اینترنتی برای این ایام برنامه ریزی دارند و تعلل والدین در نظارت بر کار های اینترنتی فرزندانشان ممکن است باعث شود آنها به دام یکی از سایت های نامناسب بیفتند.
وی با تاکید بر اینکه سایت های نامناسب اصول و باورهای اخلاقی و بعضا جنسی نوجوانان را زیر سوال می برد خاطر نشان کرد: تعطیلات تابستانه فرصت مناسبی برای در کار هم بودن افراد خانواده است بنابراین نباید اجازه داد اینترنت به عنوان پناهگاه جوان و نوجوان برای فرار از محیط خانواده محسوب شود.
گسترش رایانههای شخصی و افزایش و سهولت اتصال به اینترنت در منزل و محل کار ، باعث می شود کاربر به جای تعاملات اجتماعی در اتاق های گپ زنی (چت روم ها) وقت گذرانی کنند.
ساعت سه بامداد در یکی از چت روم های اینترنت 26 کاربر حضور دارند، بیشتر افراد در پاسخ به این سوال که چرا در این وقت هنوز پای اینترنت نشسته اند گفتند: بی خوابی به سرشان زده، کاری ندارند، حوصله شان سر رفته و کسی بیدار نیست که با آنها حرف بزند.
19 نفر از حاضران در چت روم گفتند حداقل نیمی از حرفهایشان با شوخی در مورد خودشان آمیخته است و البته شوخی لفظ مودبانه "دروغ" در مورد خود است.
شخصی که خود را "محمدرضا 01" معرفی کرده بود در پاسخ به سوالی در مورد آثار حضور مداوم در چت روم ها گفت: مباحث اتاق های گفتگو معمولا ارزشی نیست و یک سری حرف های خاله زنکی است که رد و بدل می شود و این هم به این خاطر است که در کشورمان هنوز سواد اینترنتی مناسبی وجود ندارد تا افراد در برابر اینترنت به مزایای اقتصادی و علمی آن هم فکر کنند.
فرد دیگری که خود را "احسان 20 " معرفی کرده هم با اظهار تاسف از اینکه افرادی شبیه خودش وقت با ارزششان را در چت روم ها می گذرانند افزود: در چت روم ها همه زندگی افراد پنهان است، اسم ها، سن ها، حتی مکان زندگی افراد دروغی است، این مسائل باعث می شود امکان ایجاد بزهکاری های اخلاقی، دوستی های بی سرانجام و در نهایت وب گردی های منجر به اعتیاد اینترنتی افزایش یابد.
بعضی از حاضران در چت روم نمی توانستند به سوالات من پاسخ دهند چون با تلفن همراه به اینترنت وصل شده بودند و سرعت کمی داشتند.
پلیس فتا که مسوول ایجاد امنیت در فضای مجازی است هم وارد این عرصه شده، این مرکز به کاربران اینترنت هشدار داده که برای اتصال به اینترنت از طریق موبایل، از گوشی همراهی استفاده کنند که هیچگونه اطلاعات شخصی نظیر عکس و فیلم در آن ذخیره نشده باشد.
همچنین پلیس فتا از کاربران خواسته از اعتماد به ایمیلهای جعلی و نصب نرمافزارهای ناشناخته، خصوصاً نرمافزارهایی که ادعاهای خارقالعادهای را مطرح میکنند، خودداری کنند.
اینترنت جادوی نسل ماست، پدیده ای که ابتدا با صدای قیژژژژژژژژ دایل آپ به آن متصل می شدیم و حالا چراغ روشن مودم می گوید به این دنیا وارد شده ایم، دوستی می گفت: اینترنت در تابستان شبیه مثلث برمودا است، یک ضلع سه ماه تعطیلات است، یک ضلع آثار مفید آن مثل سایت های متعدد سرگرمی، آموزشی، پژوهشی و تجارت الکترونیک و ضلع سوم آن افسردگی، ایجاد شکاف اجتماعی، کاهش تعاملات خانوادگی و بعضا افزایش اغفال نسل جوان و بزهکاری است.
مثلث برمودای اینترنت دارد سه ماه تعطیلی مان را می بلعد آنوقت از ما می پرسند از جان اینترنت چه می خواهی؟